lunes, 29 de enero de 2007

Estima

L'autoestima es podria definir com la valoració, ja sigui positiva o negativa, que cada un fa de si mateix. Una autoestima alta és bàsica per al desenvolupament d'una persona, ja que proporciona seguretat en un mateix i ajuda a acceptar les crítiques.

Les persones que posseeixen una autoestima positiva s'accepten tant a ells mateixos com als altres amb tots els seus defectes i virtuts, aprenen dels errors comesos, assumeixen riscos i s'enfronten als fracassos i les frustracions com si fossin oportunitats per a créixer i formar-se com a persones. Les persones amb una baixa autoestima, d'altra banda, no estan contents amb la seva forma de ser, tenen una percepció exagerada dels seus defectes, desconeixen les seves capacitats i habilitats, busquen l'aprovació dels altres contínuament i tenen un gran sentit del ridícul.

No obstant això, l'autoestima no és estàtica ni invariable, sinó que es va formant i canviant a mida que la persona adquireix noves experiències i es relaciona amb l'ambient. Per això, en ser una qualitat que es pot modificar al llarg de la vida, s'ha de procurar millorar-la fins a aconseguir una òptima autoestima.

No hay comentarios: